Visie

Modern Monk staat voor een gedisciplineerde levensstijl, gecombineerd met een normaal leven in de Westerse maatschappij. Onderdeel van deze levensstijl is integratie van perioden waarin dagelijks meditatie wordt beoefend. Meditatie is voor veel mensen nog onbekend terrein, terwijl er vele verschillende vormen beschikbaar zijn. Het doel van Modern Monk is de wereld van meditatie overzichtelijk te maken. Daarnaast kunt u bij Modern Monk terecht voor meditatietrainingen in diverse disciplines.

Doel van meditatie

Het gaat bij meditatie niet om het bereiken van een bepaalde staat, maar om onze dagelijkse ervaringen te beschouwen, te relativeren, te verwerken en een plaats te geven in ons leven. Als je deze vorm van meditatie regelmatig toepast, zal je in normaal bewustzijn minder in beslag worden genomen door onverwerkte ervaringen. Waardoor je meer aandacht beschikbaar krijgt voor het leven in het hier en nu.

Uitgangspunt is dat je het leven neemt zoals het komt. Als je in een positieve stemming verkeert is het goed. Maar als je in een negatieve stemming verkeert is het ook goed! Het gaat erom dat je niet verlangt naar of je vastklampt aan één of andere gemoedstoestand. Zodra je je goed wilt voelen als je je even minder goed voelt, ontstaat er conflict. Laat het negatieve gevoel gewoon bestaan, dan komt er vanzelf weer een neutraal of positief gevoel voor in de plaats.

Bijvoorbeeld zodra je naar buiten loopt en in een leuk gesprek met iemand komt. Als je je op dat moment vastklampt aan je negatieve gevoelens of je verlangen naar een positieve gemoedstoestand, is de kans groot dat je de positieve invloed van het leuke gesprek mist! Dan blijf je hangen in een negatieve spiraal en kun je je zelfs nog slechter gaan voelen omdat je weet dat je de positieve invloed van het leuke gesprek hebt gemist. Laat al je emoties gewoon bestaan en neem het leven zoals het komt. Dan is het altijd goed.

Een brede kijk op Balans

De meeste mensen hebben zoveel in hun leven te doen, dat het niet in één week zal passen. Voor een gebalanceerd leven is het wel noodzakelijk dat je al deze elementen toepast. Echter kan in de praktijk in de ene periode je familie meer tijd in beslag nemen en de andere periode zul je meer moeten werken dan normaal. Als je daarnaast ook nog gewend bent om met vrienden af te spreken, te sporten of andere bezigheden hebt, kan het zijn dat je daar niet aan toekomt.

Dat kan tot intern conflict leiden, je wilt immers alles graag doen zodat je in balans bent! Het is van belang een bredere kijk op balans te ontwikkelen en bovengenoemde periodes in je leven te zien en te accepteren. Vanwege de omvang van de activiteiten in ons bestaan past een gebalanceerd leven niet in één week, maar wellicht wel in een half jaar? Meditatie helpt je overzicht te krijgen en deze brede kijk op balans te ontwikkelen.

De combinatie van de rust van meditatie in een druk bestaan, leidt tot een leven in balans.