Meditatievormen

De meeste vormen van meditatie kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën. De meest bekende vorm van meditatie in het Westen is Meditatie op Mindfulness. De andere twee vormen zijn Meditatie op Geheugen en Meditatie op Concentratie. De beste resultaten op het gebied van meditatie en mentale discipline zijn te bereiken door alle drie de vormen tegelijkertijd te beoefenen. Een beoefenaar van de triatlon zal fitter en sterker zijn dan een hardloper.

Meditatie op Mindfulness

Deze vorm van meditatie is geschikt voor mensen die nog geen eerdere ervaring hebben met meditatie. De focus ligt op bewustwording van het eigen lichaam, bewustwording van de werking en beheersing van onze aandacht, bewustwording van de werking van onze mind met bijbehorende gedachten, en bewustwording van gedragspatronen. Na een periode van training op verschillende meditatietechnieken van Mindfulness zal je in staat zijn helderder naar je eigen functioneren te kijken.

Zodra de beoefenaar van mindfulness zijn aandacht beter beheerst en meer controle heeft over zijn gedachten, bestaat er de mogelijkheid om dieper in het onderbewustzijn te kijken. In het onderbewustzijn is de oorsprong van onze gedragspatronen te vinden, meestal direct gerelateerd aan onze eerste ervaring in een bepaalde situatie. Hieruit volgt de volgende vorm van meditatie.

Meditatie op Geheugen

Het doel van deze meditatie is het omzetten van negatieve gedachtenpatronen in positieve. Elke gedachte, spraak en actie van een mens is geconditioneerd door de eerste ervaring in een bepaalde situatie uit het verleden, die op dat moment in het geheugen is vastgelegd. Indien de eerste ervaring negatief was zal je elke keer dat je in dezelfde situatie komt, op een negatieve manier reageren. Terugkerende negatieve emoties kosten veel energie.

Een belangrijk aspect van meditatie is om je onderbewustzijn te leren kennen en je gewoontes te zien, zodoende negatieve ervaringen met een positieve intentie in je geheugen te ‘resetten’. In een toekomstige identieke situatie zal je positief reageren en een nieuwe permanente positieve herinnering achterlaten in het geheugen.

Als je al je negatieve herinneringen aangaat en verwerkt, wordt het leven steeds lichter. Dit proces zal emotioneel pijnlijk kunnen zijn, de wond moet eerst schoongemaakt worden voordat hij kan helen. Om de confrontatie met jezelf aan te gaan is een sterke wil en lef nodig. Meditatie op dit gebied is hard werken. De resultaten zijn echter permanent. Meditatie op Herinnering wordt onder andere zeer concreet beoefend in Regressietherapie en Shu'em Sjamanisme.

Meditatie op Concentratie

Deze vorm van mediatie is gericht op het bereiken van een trance staat. De beoefenaar richt zijn volledige aandacht op een persoonlijke mantra, waardoor een hoge concentratie ontstaat en gedachten verdwijnen. Bij regelmatige beoefening zullen eventuele gedachten in de trance een meer objectieve en beschouwende functie krijgen. Het lichaam zal zich automatisch meer ontspannen, stress loslaten en in de geest ontstaat ruimte voor heldere inzichten over ons bestaan.

Enkele vormen van meditatie op Concentratie zijn Sjamanistische meditatie, Transcendente meditatie, Zen meditatie en Transformational Breathing, de werking ervan wordt ondersteund door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.