Mentale Discipline

De kern van een succesvol en gelukkig leven is afhankelijk van de kracht van je mind. Net zoals je de spieren van je lichaam kunt trainen door te sporten, kun je je mind trainen met mentale discipline. Je mentale en lichamelijke conditie zijn allebei belangrijk voor een gezond leven, echter is mentale conditie het belangrijkst. Want zelfs als je lichaam niet meer 100% functioneert, kun je met een sterke mind nog steeds een gelukkig leven leiden. Aangezien lichamelijke klachten zich vroeg of laat in het leven van elk mens aandienen, is het zaak om direct te starten met het trainen van de mind. Mentale discipline train je door dingen te laten die je normaal wel zou doen en door dingen wel te doen die je normaal zou laten.

Een inherent onderdeel van mentale discipline is het loslaten van de illusie van een ‘zelf’ en de gehechtheid aan je lusten, verlangens en lichaam. Hoe sterker je mind, des te makkelijker je zaken kunt loslaten en des te minder je wordt beïnvloed door invloeden van buitenaf. Boeddhistische Theravada monniken leven volgens 227 ‘precepts’, voorschriften waar ze aan moeten voldoen. Eén van de precepts is dat er na 12.00 ’s middags niet meer gegeten mag worden (wel gedronken). De kans is aanwezig dat een monnik ’s avonds honger heeft, echter zal hij concluderen dat dit het geval is en het vervolgens loslaten.

Door het naleven van de precepts trainen monniken hun morele en mentale discipline, van belang is dat ze de training ontspannen uitvoeren. Hier komt meditatie goed van pas. Tijdens het mediteren kun je in ontspannen toestand al je aandacht richten op oefeningen van mentale discipline en zal de kracht ervan toenemen. Deze kracht kun je weer toepassen in het dagelijkse leven, wanneer je hem nodig hebt als er bijvoorbeeld iets tegenzit.

Ontspanning tijdens overspanning

Ontspanning tijdens overspanning is de sleutel naar een bestaan zonder stress. Een voorname oorzaak van overspanningsverschijnselen en burnout is het jezelf constant over grenzen heen duwen en jezelf daarmee ver voorbij te lopen. Bij toepassing van ontspanning tijdens overspanning ben je je bewuster van de overspanning, kun je deze beter beheersen en zul je niet verder over je grens gaan dan je aankunt. Het is dus niet erg om jezelf over een grens te duwen, zolang je de controle maar niet verliest.

Cruciaal is tevens te beseffen dat alle staten van bewustzijn vergankelijk zijn. Als het erg druk is op je werk zal je tijdens de uitvoering ervan stress ervaren, dat is logisch en onontkoombaar. De voornaamste oorzaak van stress is tijdgebrek. Door momenten van rust in te bouwen tijdens een werkdag kun je deze stress verwerken, zodat je weer fris aan de slag kunt. Bijvoorbeeld door ’s ochtends en ’s middags even te mediteren. In de ochtend kun je eventuele stress van thuis van je af laten vallen en ’s middags stress van de drukke werkdag. Als je dit enige tijd doet zullen je lichaam en geest wennen aan dit proces. Het wordt een gewoonte en zodra je gaat zitten om te mediteren zal het steeds minder moeite kosten om alles los te laten.

Uiteraard kan het ook voorkomen dat je vanwege deadlines echt geen tijd hebt om te mediteren. Hier is de vergelijking met sport weer van toepassing, als je regelmatig sport zal je lichaam na een pauze nog steeds in goede conditie zijn. Dit geldt ook voor je mentale conditie, zodra het werk weer in rustiger vaarwater komt kun je de dagelijkse meditatie en mentale discipline weer oppakken.

Gedisciplineerd leven

In een gedisciplineerd leven is de standaard die je zet bepalend. Als je gewend bent elke nacht zes uur te slapen, dan zal je lichaam na een nacht 8 uur slapen enorm uitgerust zijn. Indien je gewend bent om acht uur per nacht te slapen, heb je voor hetzelfde effect waarschijnlijk meer dan 8 uur nodig.

Zodra je een sterke mind hebt opgebouwd, krijg je meer controle over je aandacht. Wanneer je bijvoorbeeld niet aan het werk bent, ben je in staat dan ook niet aan het werk te denken. Op dat moment ervaart je lichaam geen stress en kun je ontspannen. Bijkomend voordeel is dat je met je volledige aandacht de wereld om je heen kunt ervaren.

Een bekend Nederlands gezegde is "gezond in het lichaam, gezond in de geest". Echter is het voor veel mensen toch moeilijk een gezonde levensstijl vol te houden. In de voedingsleer is het algemeen bekend dat de meeste mensen na een rigoureus dieet toch weer terugvallen in de oude eetgewoonten. De reden hiervoor is dat hun geest opnieuw te zwak is geworden om de nieuwe levensstijl vol te houden. Mentale discipline is iets dat je constant moet blijven trainen om fit te blijven, net zoals je lichaam. Het tegenovergestelde van discipline is luiheid.