Meditatie is...

Je kunt meditatie goed vergelijken met het opruimen van je huis. Allereerst ruim je de kleine rondslingerende zaken op, zoals tijdschriften, kleren, etc. Zo kun je ook in het begin van de meditatie mogelijk 'kleine' gedachten hebben, zoals wat je vanavond zal eten of de film die je laatst gezien hebt. Dit is heel normaal en je kunt ze volgen of laten gaan. Naar mate je langer en vaker mediteert zul je merken dat je deze kleine gedachten sneller en automatisch opruimt.

Nadat je huis een beetje opgeruimd is kan opeens gaan opvallen dat het niet in perfecte staat is. De muren hebben een lik verf nodig, er is wat houtrot bij de ramen, de gas- en waterleidingen moeten vernieuwd worden en de software van je apparaten heeft een update nodig. Om dit onderhoud uit te voeren is inspanning nodig. Je kunt de opknapbeurt zelf uitvoeren of iemand om hulp vragen als je het niet alleen kunt.

In meditatie geldt hetzelfde. Om je geconditioneerde gedachten, spraak en handelingen te kunnen zien en veranderen (updaten) is inspanning nodig, vaak is het hard werken. Je lichaam en geest zijn volledig geprogrammeerd, deze programma's zijn echter met de juiste kennis van software aan te passen. Sommig onderhoud aan deze verwerking van ervaringen in het verleden kun je zelf uitvoeren. Andere ervaringen kunnen dermate heftig zijn (voor jou!) dat je iemand nodig hebt om je met de klus te helpen. Naarmate je langer mediteert, zul je merken dat je lichaam en geest (je huis) steeds opgeruimder en opgeknapt worden en het een feest wordt om erin te wonen!

Door mindfulness te trainen kun je jezelf aanleren geen aandacht te besteden aan de rotzooi en staat van je huis. Echter, het huis is nog steeds in slechte staat! Als je in beginsel je programmeringen niet aanpakt, kan mindfulnesstraining aanvoelen als een vlucht. Je programmeert je geest zodanig dat je je kunt afsluiten van de werkelijkheid. Het uiteindelijke doel van mindfulness training is om volledig te leven in het hier en nu. Echter voordat je zover bent moet je alles los kunnen laten, dit kan alleen als je jezelf volledig hebt leren kennen en alles wat je ooit hebt meegemaakt hebt verwerkt.

Indien je werkelijk alles los kunt laten ben je een gezegend mens.