Meditatie en Werk

In Nederland vindt momenteel een verschuiving plaats van de rol van de werknemer en de werkgever. Het nieuwe werken legt nadruk op de verantwoordelijkheid van de werknemer om zijn taken zo goed en efficiënt mogelijk uit te voeren. Daar staat tegenover dat de werknemer meer vrijheid van de werkgever krijgt om zijn werk flexibel uit te voeren. In de huidige cloud maatschappij kan overal en op elk moment gewerkt worden.

De gemiddelde werknemer heeft thuis vaak een behoorlijk aantal bezigheden zoals verzorging van kinderen, huishouden, koken, sporten, liefdesleven, sociale contacten, etc. Elk van deze bezigheden en een goede balans ertussen zijn essentieel voor het mentale welbevinden van de werknemer. Het is van belang dat de werknemer goed overzicht heeft en een roosterplanning maakt van de wekelijks terugkerende activiteiten en de beschikbare uren voor werk.

Een werknemer die vanaf huis werkt maakt geen reiskosten en verliest geen onnodige reistijd. De vraag is of de werknemer gedisciplineerd genoeg is om het aantal gevraagde uren geconcentreerd en productief te werken. Hiervoor is het noodzakelijk om een gedisciplineerde en getrainde mind te hebben. Een doeltreffende manier om dit te bereiken is meditatie.

Een werknemer die regelmatig mediteert behoudt overzicht op zijn activiteiten, verkrijgt inzicht in de te nemen stappen in zijn werkzaamheden, blijft ontspannen en ontwikkelt een geconcentreerde en gedisciplineerde mind. Er zijn meerdere vormen van meditatie om de mind te trainen.

Het belangrijkste kenmerk van een getrainde mind is om de nieuwe gewoonten in de praktijk ook vol te kunnen houden.